Saturday, January 17, 2009

Nyheternas bästa bilder 2008


Foto: Tomas Königsson

Östran har vi en edition i norra länet som heter Nyheterna. Mina kära kollegor där är duktiga. Hela redaktionen där är duktiga. De bygger upp sin edition MYCKET bättre än vi här i syd gör. Vi på Östran kör med typ 85% politiska presskonferenser i tidningen. Nästan aldrig för vi över frågorna och berörda ämnen till människorna de berör. Nej, det går ju fortare att bara knäppa en bild på politikern som talar till oss så fint. Varför gör vi så?
Som Lars Dareberg säger: Det är lite så vi jobbar här på...

På Nyheterna tar dom ner frågan till den lilla människan. Det är bra. Det blir bättre. Det berör.
Tomas Königsson har satt ihop ett bildspel med fotografernas bästa bilder. Snyggt.
Kolla in bildspelet, på momangen, HÄR.

4 kommentarer:

Anonymous said...

Intressant. Vad har du gjort för att förändra situationen som du upplever på Östran då? Har du kommit med några konstruktiva förändringsförslag? Ideér? Hur ska vi jobba med de begränsade resurser vi har, kunna producera genomarbetade bildreportage och samtidigt göra en hel tidning VARJE dag?
Kom gärna med förslag på lösning...
Eller du har kanske gett upp?

/Karl

Mattias Johansson said...

Hello Kalle,

Det finns ju många idéer och förslag, det vet du ju, både du och jag har ju försökt både en och trettiotre gånger, men få vill ju lyssna på oss. Här kommer ett tänkbart litet scenario väl värt att tänka på. Bara ett exempel på den genomsnittliga dagen.
Skall man göra mer genomarbetade reportage får man naturligtvis ta in extra stöd, eller lägga det på en torsdag då vi är två, om inte Affärsliv har något på schemat.


9.00 Vi låter bli att plåta kommunalrådet som vi också plåtade igår, när han håller pk om budgetförslag inom äldrevården, endast reporter åker dit.

9.30 Fotograf åker istället (själv kanske) ut till Agda Hansson som på grund av nedskärningarna mister sin dagliga tillsyn. Här lägger vi 1,5 timma och får litet men mycket fint knäck från agdas vardag, med 1 stor dragarbild och fyra komplement+ en till ettan.
Läggs på sidan fyran, där man för att få plats och luft tar bort den suddiga bilden på ödetomten i Vimpeltorpet till förmån för Agda-knäcket som berör och lockar till läsning på ett helt annat sätt än en bild på en ödetomt.

11.00 Reporter har under morgonen träffat någon på regionförbundet angående Kina-projektet. Istället för att ta en facare på kontoret där tar vi bilden efter Adga Hansson-knäcket. Vi har bokat in regionförbundets representant ute vid Fanerduns bygge. Här får vi sköna berättande porträttbilder.

12.00 Lunch, en hel timma!

13.00 Intervju med familj från Gaza, det tar ett par timmar och det FÅR ta ett par timmar eftersom kvällsfotografen börjar 13,30 istället för 14,30. Slutar klockan 22.00.

13.30 Kvällsfotografen åker till Smedby för att ta en komplementbild till biartikel till Fanerdun-porträttet. På vägen hem tar denne en bild på Villaägarnas ordförande utanför villan på Bremerlyckan(?)

15.00 Dagfotografen kommer till redaktionen, och får ostört göra ut sina bilder. Därpå kan han diskutera med redigerarna, SOM INTE TITTAR PÅ FOTBOLL, och ett mycket snyggt resultat uppnås.

Kvällsfoto fortsätter i samma anda.

Notera att vi INTE kör taxi, dvs hämta och lämnar reportrar på redaktionen hela dagen. Eftersom vi är så få, och kommer bli ännu färre kan vi inte längre köra runt reportrar till alla jobben.
Vi måste arbeta mer på egen hand. Om vi skall kunna ändra vår bildjournalistik vill säga.

Och fotbollstittandet får INTE störa arbetet på det sätt det gör idag. Vi måste ändra detta.

Och vi måste våga slänga ut dåliga bilder till förmån för knäck med bra bilder. Vi har dagligen massor med "onädiga" bilder i tidningen. Vi måste rensa. Våga skära ner. Våga lufta.

Det här har ju både du och jag ältat hos ledningen i år. Tyvärr är det ju svårt att få till. Men nu har vi chansen!!

Skall du med till Årets Bild förresten?

Anonymous said...

Passar du på att skriva texten till agda bilderna och puffen och bildtexterna? Eftersom det inte är någon reporter med...
Och bokar du in henne på 15 min efter att pressmeddelandet dykt upp i inkorgen?
Naturligtvis kan du inte skriva den eftersom du inte varit på PK och fått reda på vad som egentligen sker.

Och vad gör vi om regionförbundaren bara har tid med östran i 1 timme på fm? När du är hos agda? Reporter tar egen bild?

Eftersom framtiden är webben så är det självklart att börja jobba på ett nytt sätt. Dvs ta bilderna och sedan direkt göra ut dem för att kunna publicera och sedan ge sig på nästa jobb. Att samla på sig material till slutet av dagen är tyvärr väldigt mycket 1990-tal. Inte förenligt med löpande publicering.

Däremot göra genomarbetade reportage som inte är snabba nyheter men då ar det frågan om en liten lokaltidning har råd att lägga de resurserna.

A&O är planering, endast då kan man vara säker på att man jobbar effektivt.

Tror inte det blir något Årets Bild. Känns inte som min grej riktigt. Lite internt. Jag har heller inte skickat in några bilder.

Mattias Johansson said...

Tjena igen Kalle,

hihi, jag gillar ju att samla på hög, men kallas ju inte Epoxy för intet menar jag...

Jag håller med dig, det var precis det här med planering jag ville få fram med mitt lilla exempel, kanske inte lyckades riktigt.
Planering är A&O, endast med god planering kan man få utrymme för de snabba, spontana jobben. Och det är ju i planeringen vi brister.

Bildtexterna till Agda-bilderna skriver med fördel fotografen själv.
Reportern skriver om vården i stort, bilderna på Agda illustrerar detta bättre än ett porträtt på en politiker vi skrivbordet. Agda har inget större utrymme i texten, några citat och lite lulllull, dessa kan fotografen ta eller så ringer reportern senare.

Det finns ju en enkel lösning förstås. Att helt enkelt inse att bilden FÅR kosta, och MÅSTE kosta pengar. Dvs man anställer.
Då kan man jobba som NA´s fotografer gör:
Fotograf 1 gör ena veckan alla snabbjobb, tårtkalas och presskonferenser.
Fotograf 2 ägnar sig åt reportage och kreativ illustration.
Veckan efter byter man roller.

Jag lovar att på det här sättet ökar man kvaliten på innehållet markant och i längden drar man in pengar. Men det är naturligtvis en mycket långsiktit plan.

Det finns ju mycket tankar och recept på detta, vi kanske skulle ha någon form av kickoff och brainstorma lite?