Thursday, March 15, 2012

Tomas Ledin

©Mattias Johansson

Jag fick ett mail igår från en scentekniker på Ledin Showtime som ville ha lite bilder. Då kom jag ju på att jag aldrig fick bloggat från Rondo i Göteborg när jag var där och plåtade för Ledin Showtime. Jag kollar i kalendern, och det är SEX månader sedan! Fatta, ett halvår?

Jaja, vi tar det nu, i korthet.
Förra sommaren ringde 2Entertain på uppdrag av Tomas för att höra om jag ville plåta porträttbilder, konsertbilder och reportagebilder till hans kommande show Ledin Showtime. Tomas gillade en del andra jobb jag gjort och offcourse ville jag plåta det!!
Så 3 dagar spenderade vi på Rondo i Götet. Det var sjukt roligt, och också helt galet svettigt. Halva ljusriggen saknades, och det är typ 100 strålkastare det, så ljuskreatören Per hade minst sagt svårt att uppfylla mina önskemål, men han kämpade på, mästerligt. Följespot på bara ena sidan gjorde det rätt så svårt att lyckas hålla en lagom exponering med teckning i både skuggsida som högdagersida.

Men Tomas Ledin är ju en helt tokigt bra person. Han tar bilder på största alvar, är med i varje del av produktionen, lyssnar med öppet sinne samtidigt som han styr med en inblick som inte är vanlig. Han har klara visioner med vad han vill ha ut av materialet och det är kul att jobba då.

Fredagen var det genomgång, kika på ljus, scen, ljud, möte, träffa crewet osv. Det blev en rätt sen kväll, som avslutades med en underbar pastakväll.

Efter skön sömn på Gotia Towers började vi med porträtten på crewet. 18 st har jag för mig. Jag byggde upp en liten studio i Rondos foajé. I förväg hade vi kommit överrens om en enkel, stilren ljussättning som skulle ta liten plats, gå att rigga fort och ändå få ett snyggt resultat. Det blev vit fond, som jag satte ganska långt bak för att inget spillljus skulle träffa den. Vi ville ha en skönt grå nyans. Sedan en beutydish från kamerans högra sida, en svart skärm på vänster sida för att extrahera lite ljus och så ett hårljus som också släpar lite på axeln. Lätt och snyggt.

Hur lång tid tar detta frågar produktionsledaren mig...
-12 minuter/gubbe i snitt om vi är snabba, svarade jag.
-OK, du får 4.

Hilfe!!! Men vi snackar ju om proffs så det gick undan.

Sedan var det dags för scenbilderna. Musikerna drog igång, ett bra gung. Riktigt coola musiker faktiskt.
Det här var svettigt. Upp och ner från scenkant, hoppandes på stolar, klättrandes i trappor och mitt i allting skulle jag mellan gigen plåta i logen, reportagebilder, backstage eller behind the scene-stämning liksom. Kostymörerna, sminket, kamratskap, arbete och den stämningen. Blev bra.

Och så nästa låt...och så höll vi på! Tills natten gjorde anspråk på min ledbrutna kropp. Jag och Therese (YourDesign) satt uppe och flaggade bilder över ett glas vin eller två. Från drygt 2000 live-bilder kom vi ner till strax under 200 tror jag. Vi var galet hårda, kill your darlings...

Söndagen satt vi i Tomas lägenhet, skrattade, fikade, jäspade och gjorde ytterligare urval och kom ner till 125 typ. Det är väl bra jobbat?

Bilderna hamnade sedermera i ett sjukt påkostat programblad, eller programbok snarare.
De har också publicerats i landets samtliga tidningar och det är ju också roligt. Och så säljs ett fåtal som signerade, numrerade printar vid konserterna.

Hur som helst, det var ett jäkligt kul och inspirerande jobb! Här kommer några bilder.
 Kolla också in Ledins egna viner!©Mattias Johansson


Porträtten på crewet.  ©Mattias Johansson
©Mattias Johansson

©Mattias Johansson
©Mattias Johansson


©Mattias Johansson
Mr Paul Edwards. Den här kavajen skulle jag gärna ha på mig imorgon på Årets Bild!! ©Mattias Johansson

2 kommentarer:

Daniel Nilsson said...

Grymt Snyggt!
Jäklar vad du är duktig!

//Daniel

Mattias Johansson said...

Oh, man tackar Daniel!!
Du är ju inte så pjoskig själv :)

Tack för festen förresten, vart ju mycket rulla hatt! huh vad risig jag var dagen efter...