Saturday, May 17, 2008

Polis VS brandmän


Bombgruppens robot i färd med att skjuta sönder en liten mojäng den
hittat i en väska mitt i Djurängen, Kalmar. Foto: Mattias Johansson


Jag läste kompisen Magnus Andersson´s blogginlägg på Snapper for lunch, om Londons poliskår kontra presskåren. På väg till jobbet (tidning i london) stannade han vid en olycka där en fotgängare omkommit, ja läs själva HÄR istället, plåtade en stund efter att ha presenterat sig för befälet på plats. Han korsar gatan och där står en annan polis, grabbar tag i kameran och konfiskerar den omgående. Man blir sååå trött.

Men visst är det så, polisen är alltid på hugget så fort man närmar sig. I torsdags hade vi ett litet, ganska odramatiskt bombdrama i Kalmar. Under en biljakt mitt i Kalmar riktade tre misstänkta rånare ett automatvapen mot polisen som då avbröt jakten. Senare hittade man rånarnas mitt i bostadsområdet Djurängen. Här hade rånarna bytt kläder i en trädgård och lämnat en väska under flykten. Polisen misstänkte att väskan innehöll en bomb så bombgruppen från malmö kallades in.

Hur eller hur, jag vet inte hur många gånger som polisen skrek på mig att hålla mig borta, trots att jag hela tiden höll mig utanför avspärrningarna. Varför, menar jag! Va fan skriker dom på mig för, sköt ert så sköter jag mitt jobb...
Brandmän däremot, är alltid hjälpsamma. Man får en helt annan access när man har med dem att göra, man får hjälp, information, glada tillrop. De kör en helt annan approach. brandmännen.
Det skall dom ha credit för. Naturligtvis finns det en och annan polis som är snäll och hjälpsam också, men de är bra sällsynta. I alla fall här i kalmar.

Bilden är från bombdramat i Djurängen, Kalmar. Fler bilder finns HÄR.

5 kommentarer:

cjl said...

Även fast det inte är ett så jättestort problem i Sverige så händer det tyvärr alltför ofta att både poliser och framförallt väktare hittar på egna lagar och regler. Skräckhistorier har de senaste åren berättats av flera fotografer runt om. Kanske kan man hoppas att det även i Sverige och Europa blir någon typ av manifestation den första Juni, precis som i staterna.

http://www.boingboing.net/2008/05/15/photographers-stand.html

Mattias Johansson said...

Hej cjl.
Kanske man borde köpa en T-shirt för att stödja manifestationen.
En dialog kanske också kunde hjälpa.

Anonymous said...

Tro't eller ej, men det blev ju anledning att kalla upp bombstyrkan ännu en gång ett dygn senare. Denna gång till Ölands Köpstad.

En polikonstapel med automatvapen kallade vår Scanpix-kollega för bland annat "plättskalle" med efterföljande löfte om att buras in om han käftade emot... Detta för att han (och flera andra) inte riktigt förstod vart vi förväntades ställa oss när avspärrningarna utökades...

Anonymous said...

Vill ju inte alls vara anonym...
//Ullis

Mattias Johansson said...

Hej Ullis,

Man blir såå trött. Varför menar jag, vad har dom för anledning att ta till så billiga uttryck? Och plättskalle då? Vad är det för uttryck...