Tuesday, March 31, 2009

Profot D1

Skall jag eller skall jag inte?
Kit 2 agg med AIR Remote får jag för 26900:- ex. Men jag måste nog lägga till en blixt till iallafall.

Skall jag eller skall jag inte? Jag frågar mig själv ännu en gång.
Åh, detta ha-begär!

Thursday, March 26, 2009

Mot Malmö



Jag sitter på tåget mot Malmö, lyssnandes på LensCulture-intervjuer. Skönt att ta det lugnt, ta rast, ett andrum i tillvaror. En välbehövlig paus.
Lyssnar på Simon Norfolk när han pratar om fotoböcker, krigsscener han varit på, vapen och hans tankar om detta.
Han säger -
Horrible, Horrible, Horrible, Horrible.

Till motsats till detta lyssnar jag också på Martin Parr som pratar om humor och fotoböcker.
Skilda världar. Olika männsiskotyper. Spännande.

Lyssna Simon HÄR och på Martin HÄR.

Ikväll är det årsmöte med PFK Södra. Det skall bli grymt kul. Utställningar, bildsnack, framtid, nutid, mat och kanske finns det tid för en kall. Casper Hedberg skall hålla föredrag, kul.
Jag antar att det blir mycket snack kring den heta debatt som pågår på bland annat Lars Darebergs blogg, angående reglerna i Årets Bild. I år är det Magnus Wennmann som får utså spott och spe från olika håll. Förra året var det ju Kalle Melander, (som jag förövrigt måste ringa någon dag) och nästa år blir det väl någon annan. Verkar gå troll i det där.
Men visst, regler är regler och regler är till för att följas. Men det är ju inte Magnus fel, hur eller hur. Ansvaret ligger enbart på juryn. Men visst, Joakim Roos liknelse vid ett sprintlopp är riktigt roligt, lysande. Läs den på Lasses blogg.

I Kalmar snöade det ymnigt när jag åkte. Var är våren? Den försvann. Nu är jag i skåne någonstans och här lyser solen emellanåt. Vackert. Öppna landskap som Uffe sjunger.
Intervjuerna är slut och jag lyssnar på Winnerbäck. När jag plåtade Lars på nittiotalet hade han ett förband som jag körde runt på i en gammal minibuss. De hette The Tambureens då, nu heter dom Melody Club. Dom var helsköna.

Snart skall jag försöka hitta till hotellet, vaska av mig lite och bege mig till Konsthallen, för fika och bilder. KUUUL!

Wednesday, March 25, 2009

Redigerare


Bilden jag lade in i systemet.



I tidningen.


Så här gör vissaredigere på vår tidning.
Man tycker ju att dom kan fråga, så vi har chans att göra om och anpassa bilden, om man nu måste beskära så här. Det saknar för det mesta fog.

Ovan visade exempel är ett snällt sådant. Det kan gå mycket värre till. Tröttande.

Monday, March 23, 2009

Guld till Kalmar FF


Guld över Fredriksskans. Foto: Mattias Johansson

Äntligen ett bildspel!! Jag har inte gjort något bildspel sedan i höstas tror jag. Men i helgen tog jag mig tid. Jag fick fixa ihop det på övertid, och det mina vänner är inte populärt på vår tidning i nuläget. Det vill jag lova. Men det är ju så, man kan inte hinna med allt på en gång, även om man som vanligt låter bli att ta lunch. (dumt förövrigt) Det var såååå skönt att få göra ett bildspel. Jag måste bli bättre, både rent tekniskt och också på att få gjort dom. Idéer måste kläckas. Tid måste skapas, men det går ju att ordna med lite planering.

Kalmar FF, Sveriges bästa lag, vann som bekant den enda nationella titel dom hade kvar att kamma hem i helgen. Vilken bragd ändå? Allt i sverige är vunnet, sägs det. Vad vet jag, men det stämmer förmodligen.
Prispodiet stod mitt på planen och vi fick inte gå ut på gräset, vi gnällde på vakterna lite. Då sliter våra FF-grabbar upp supercupsbanderollen, prischeckar och guld och flyttar hela kokarongen ända fram till oss. Vilka goa gubbar de är! Inga divalater där inte. Alltid samarbetsvilliga. Vi sprang ut mot dom iallafall och vakterna förlät oss nog.

Se bildspelet HÄR.



Annars var helgen något stressig. Jag samlade faktiskt in ljud och bilder till ännu ett bildspel, om våren (!?) men det hann jag aldrig göra ut så det sket sig. Men fåglarna lät ju fint på bandspelarn...

På onsdag släpper Canon en ny kamera ryktas det, blir nog någon form av konsumentkamera, vad dom nu skall med det till. Känns ju som det finns en hel uppsjö sådana redan, som är hur bra som helst som dom är. Vad gör dom? Nikon drar ifrån. Hjälp!

Jag har provat ännu en marmelad i "whiskyserien". Bowmore 12 year. AAAHHH! vad god den var. Jag brukar säga att Bowmore (inte marmeladen då alltså) är en bra instegsmodell till de rökiga whiskysorterna. Den har bra med rök, men ändå lätt och len i sin ton. Bra att börja med. Vissa börjar ju med att dra i sig en Ardbeg eller så och då stannar det lätt där, om man inte från början är galen i rökig whisky förstås.

Själv dricker jag ju mest irländsk whiskey med mycket lite rökighet, men tillfälle och humör får naturligtvis styra. Ju mer butter och inåtvänd jag är, desto mer rök, tjära och tanniner vill jag ha.
Nu är jag ju väldigt sällan butter och inåtvänd utan nästan alltid go´och glad så det blir mest sorter med mer fruktiga nyanser. Om man inte vill lägga så mycket stålar så finns det en flaska från irland som är förvånansvärt billig. Prisvärd. Clontarf Singel Malt. I eftersmaken smäller det till av plommon och sommar i käften på en. Galet lång och bra eftersmak för det priset.

Hur kom jag in på detta ämnet nu då. Skärpning. Detta är ju en fotoblogg väl?


Barnbytardag på Kalmar Teater. Här fanns det grejor att köpa för en
småbarnspappa som jag, men hade jag några cash med mig, nädå.





Världsvattendagen på Kalmar slott var väl lite av en flopp tycker jag.
Verkade vara ett tunt program. Här slarvade jag med bländarvalet,
skulle naturligtvis lagt mig på typ 11, så fiskarna hade kommit fram
lite bättre. FOTO: Mattias Johansson


Monday, March 16, 2009

Årets Bild


Photo: Mattias Johansson
2001 låg kalmarfödda Johan Settergren högt upp på världsrankingen i tennis. Han skulle snart spela Stockholm Open. Plötsligt vändes allt upp och ner då Johan drabbades av återkommande hjärnhinneinflamationer. Allt såg mörkt ut och karriären inom tennisen var borta. Nu spelar Johan någon timme i veckan för att hålla sig i form och i juni 2008 vann han Kalmarspelen då han mötte Filip Prpic, rankad 4 i Sverige.

Tennisbilden hoppades jag på i Årets Bild, men icke sa nicke. Den gick bet.
World Press Photo hörde av sig och frågade lite om bilden, hur jag hade gjort och så, dom trodde nog att jag vänt den i PS, men det är den ICKE. Den är plåtad genom ett öppet fönster.
För att slå an på att hela hans liv och karriär vändes upp och ned pga en sjukdom.


Denna bilden vann ju som bekant 3:e pris i Sport Feature.
Photo: Mattias Johansson


Idag har jag gjort ett jobb till Bravidas tidning Bravisen. Träffade några roliga grabbar, solen sken och det var riktigt fint ljus ute. Precis när vi skulle börja gömde sig solen bakom molnen och där har den stannat sedan dess. Riktigt trist ljus blev det, och jag som lämnat min "ljusväska" i bilen.
Men det blev bra ändå. Inget jag kan visa nu så här kommer istället de bidrag jag lämnade till Årets Bild.

Ris och ros mottages gärna.



Sven Algnäs är Tibetkännare och visar dior därifrån i samband med
oroligheterna där.



Nina Karlsson råkade ut för en olycka och nu kämpar hon sig tillbaka
till tävlingsarenorna.



Hela Sveriges "Hero", Charlotte Perrelli, lyckades inte alls i
Eurovision Song Contest



Linus Vickell till Avsparksbilagan.


– Det här är en parodi mellan skitlag!
– Det är genant att se, allt enkelt gör vi fel.
Nybro IF:s tränare skrädde inte orden efter matchen mot bottenlaget
IK Tord.
Här biter Nybros mittback Tom Karlsson i Victoriavallens gräs efter
att ha missat en målchans.



Som artonåring flyttade Abiola Dauda från Afrika till lilla Sölvesborg
i Sverige. Familjens märke, de lodräta ärren på vardera kind minner
honom om hans uppväxt i den fattiga mångmiljonstaden Lagos i
Nigeria. Kontrasterna mellan länderna är många och stora.

Saturday, March 14, 2009

Till Daniel Nilsson

Du vet ju hur jag lider.
Nu är HA-begäret här igen! Jag måste stilla det!
Min kollega Gary skickade den här länken. Kolla in den!

Vad skall jag göra? Jag måste köpa. Hur lång slang kan man ha? Kan man koppla på tjockare slang som orkar skyffla ännu mera vatten? Behöver man njurbälte?

Varför?
Jobbigt.

Anders Petersen


Photo: Mattias Johansson











Inte fotomässan direkt men väl ett par hundra besökare.
Igår var jag på tjejmässa i Kalmar. Bara tjejer, men vi (Anders Jönsson och jag) fick trots allt komma in på mässan. Ser vi ut som tjejer, eller kankse var det i egenskap av journalister, hoppas det. Skäggiga damen liksom...
Hur som helst var det rätt kul. Anders glömde sitt block och fick skriva på sitt schema, det går ju bra. Jag glömde mitt block och fick skriva upp namn på de jag plåtade på mina visitkort, det går ju bra det också. Jag glömde ju inte kameran iallafall.
Fotograf Jini Sofia var där och raggade kunder till sin grej-modell för en dag.

De här bilderna skickade jag in.

Tomas Königsson tipsar mig om en inspelad intervju med Anders Petersen, hur han jobbar och han ju ett spännande tillvägagångssätt, tidskrävande är bara förnamnet. Lyssna HÄR.

Nu skall jag ta helg, syster och hennes familj stannar över i helgen så det blir livat. Två treåringar som inte sätts på flera månader. Nu skall det lekas!!

Monday, March 09, 2009

Skärpan sitter

AI-Servo fick sig en liten test igår och den verkar sitta perfekt.
Men jag skall testa lite fotboll i sol också.   FOTO: Mattias Johansson

Den hederliga linjal-testen för att fixa microjusteringen. Galant. 
Som en smäck.

helt klart där den skall. Jag är såå glad, igen.

Min Canon EOS 1D Mark III har varit på service igen för felet med autofocusen. Jag fick tillbaka den efter en vecka redan. Och under tiden fick jag en lånekamera. Bra jobbat Canon.

Nu har jag justerat mina gluggar och testat enligt konstens alla regler. Se HÄR och HÄR.
Ja jäklar nu finns skärpan där den skall. Jag har levt utan riktigt skarpa bilder nu i typ 8 månader men nu är jag hemma igen. Skarpt och fint. Visst, det är ju inte Hasselblad eller leica vi pratar om men ändå. Åh vad skönt!! Me happy.

Igår var jag tvungen att köra bort till sporthallen och plåta lite handboll för att prova den följande focusen och se den funkade som den skulle. Otroligt vad skönt det känns när man känner att kameran "hänger fast" vid spelaren man följer. Det är längesedan jag kände det.
Ni kan inte ana så dåligt autofokusen varit på min MarkIII. Men nu är det allstå OK.


Den här fläkten plåtade jag innan jag skickade kameran på service 
och då såg den inte trevlig ut kan jag lova, tyvärr är den bilden borta, 
men här är den nya. Skarp rakt igenom. Och färgen sen då, Ohh vad
bra. Precis rätt färg utan att ha gjort något i PS. Det är Canon det!


Skarpt så det förslår. 


Kina

Photo: Mattias Johansson

Nu är dom igång igen i Kalmar. Fanerdun-projektet har återigen levererat rubriker i tidningarna.
Denna gången gäller det som så många andra gånger-olovligt arbete. Vad är det dom inte förstår undrar undertecknad? Det kan ju inte vara sååå svårt att förstå att man måste betala lön till arbetarna här i sveriga, inte ens de svenska anställda har fått någon lön sedan årsskiftet. Och att man inte får jobba i Sverige utan arbetstillstånd vet väl alla!? Eller?
Nä, de är märkliga de där kineserna vid snurrom i Kalmar. Dom skyfflar miljoner hit och dit men inte till dom som skall ha betalt.

Min kollega PeO Larsson var ute på Fanerduns byggplats häromdagen och då gömde sig några av de blåklädda kineserna i en cementtombola modell större. Dom hoppade helt sonika in i den, efter en stund tittade den ene ut och då var PeO berädd med kameran!! Kul.

Jag var där häromdagen. De syntes inte till. Polisen hade varit där tidigare under dagen. Men byggarbetarna hade av någon anledning monterat ner skyddsstängslet kring den ljupa chaktgropen, typ 150 meter lång och 20 meter bred, där hotellet skulle ha byggts.
FARLIGT !! Ungarna kan ju springa rakt ut  och ner i det bottenlösa ljupet. 
Som småbarnsförälder blir jag ju vansinnig!

Dom är för goa dom där Fanerdunarna...Vet inte om man skall skratta eller gråta.

Wednesday, March 04, 2009

Fler priser

Photo: Mattias Johansson

Jag skulle ju behövt två priser, så man kunde ha ett på kontoret och ett hemma i bokhyllan, att titta på smuttandes på en Connemara som just öppnats upp med några få droppar källarsval H2O!

Nu fick jag ju bara ett pris och är HUR nöjd som helst över det, så inte för det. Jag är så galet nöjd och vill ju krama hela juryn, men det går ju inte. Tänk att Espen Rasmussen och Paula Bronstein och Stina Maenpää har bedömt mina bilder. Stort. Kul. Och Anna Gullmark, KUL så det ryker!

Undrar så vad dom tyckte om de andra bilderna jag skickade in?

Sunday, March 01, 2009

Visst ja, jag själv


Photo: Anders Jönsson




Den prisade bilden. Photo: Mattias Johansson

vann ju också ett pris i årets Årets Bild.
Ett tredjepris i Sport Feature, inte illa. Jag är så glad så jag spricker.
Nu fick man ju blodad tand. Nu måste man köra på och göra ännu bättre ifrån sig så man kan hitta några bilder att skicka in nästa år också.

Men man måste vara försiktig, tanken med bilderna får ju inte vara att tävla. Då kan man lätt mista innehållet och den egentliga focusen.

Grattis allihopa, helt otroooligt


Photo: Charlotte Johansson

som Kurt Olssons högra hand skulle sagt. Men vad kul det var att vara med i Årets Bild.
Visst, förra året var det ju tillställningen ett par bländarsteg flottare, det skall erkännas. Men det här året var det hela fem steg roligare. Jag vet att jag sagt det förut här på bloggen, men VILKEN fest det blev. Så j-vla kul att man fortfarande går runt och småskrattar för sig själv.

För Magnus Wennman var det ju naturligtvis fantastiskt. Hela 7 priser drog han hem. Bland annat Årets Bild och Årets pressfotograf. Galet! Ändå var han hur ödmjuk som helst hela kvällen. Bra kille. Bra fotograf. STORT grattis till Magnus.

Och min länskombatant Daniel Svensson blev det jättekul. Förstapris i sport action. Grattis Daniel.

Lars Dareberg vann sportreportage med sitt riktigt sköna reportage Tough Guy. Grattis till Lars.

Och Robert Henriksson fick priser, två priser. Han är så grymt duktig. Grattis Robert.
Nästa år kammar han hem massor med gubbar, gissar jag.

Enda tjejen bland vinnarna var ju som bekant superbraiga Sanna Sjöswärd. Hennes reportage om aneroxia är sååå bra. Och Sanna själv är ju såå trevlig. Grattis Sanna.

Ja listan kan göras hur lång som helst. Den slutar aldrig känns det som. Lägger man sedan till nomineringarna i World Press Photo och Picture of the year international så blir ju listan ännu längre. Galet igen. Kul. Vi är så bra, Sverige är bra. Kul.

Än en gång, GRATTIS allihopa och tack för en underbar kväll.

Mingel från Årets Bild


Magnus Wenmann får sig en rejäl lektionav Vera.
Ämen: Kyssteknik

Photo: Mattias Johansson

Vilken kväll det blev. Vilken fest det blev. Helt galet bra fest.
HÄR ser ni lite bilder från Årets Bild-festen.
Men lugna, det har gått genom censurglaset.
Håll till godo!


Omväg


Photo: Paul Madej

En liten avstickare skulle hinnas med innan Anders, Paul och jag styrde mot Vadstena slott och Årets Bild. Nämligen lilla hålan Örserum och Hugos Chark, berömd för sina isterband. Hugos isterband.
15 dubbla isterband av premium kvalitet skulle inhandlas till BG, uffe, mig själv och naturligtvis ett par till mina svärföäldrar också.

Det blev en smärre omväg, i tid iallafall. Ett tag trodde jag faktiskt att jag skulle missa prisrepetitionen på slottet i Vadstena. Jag hann, precis. Jag sprang upp för de 503 trapporna till Rikssalen, försökte säga hej till folk men var så anfådd att jag inte fick fram mer än några stön och stånk.
Pontus Enhörnig, kvällens moderator, berättade för oss att vi skulle ställa oss på scenen när vår nominering kom upp på skärmen. Eh, ja. Vi förstod så långt. Sedan var repetitionen klar, tog typ 5 minuter. Och jag som sprungit sååå!

Men Hugos isterband ligger i nu i kylskåp runt om i Kalmar. Lycka!